Προλαμβάνοντας την Οστεοαρθρίτιδα – Μέθοδος Maci

Αυτολογη μεταμόσχευση  χόνδρου τυπου maci
(matrix  induced  autologous chondrocyte implantation)

Τα τραύματα του αρθρικού χόνδρου αφορούν εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο. Η παρατεταμένη αθλητική δραστηριότητα σε συνδυασμό με την αύξηση του μέσου χρόνου ζωής στις σύγχρονες κοινωνίες, μεγαλώνουν σημαντικά τον κίνδυνο χόνδρινης βλάβης.  Αποτελούν σοβαρό πρόβλημα μιας και ο υαλοειδής χόνδρος ακόμη και στη νεαρή ενήλικο ζωή, έχει πολύ περιορισμένη δυνατότητα ανάπλασης. Βλάβες στον αρθρικό χόνδρο του γόνατος και των άλλων αρθρώσεων, οδηγούν σε οστεοαρθρίτιδα της άρθρωσης και βαριές χειρουργικές επεμβάσεις.

Τι είναι ο υαλοειδής αρθρικός χόνδρος ;
Είναι το περίβλημα των άκρων των οστών που συμμετέχουν στο σχηματισμό των αρθρώσεων. Ο υγιής υαλοειδής χόνδρος είναι λευκός και ολισθηρός με ισχυρή συνοχή στη σύστασή του. Αποτελείται από χονδροκύτταρα, ειδικές πρωτείνες όπως οι γλυκοζαμινογλυκάνες και σημαντική ποσότητα νερού, λειτουργώντας ως αποσβεστήρας (αμορτισέρ) κατά τη χρήση των αρθρώσεων και ιδιαίτερα τη φόρτιση (εφαρμογή βάρους στη άρθρωση). Η λεία επιφάνειά του ταυτόχρονα με την παρουσία αρθρικού υγρού, διασφαλίζουν την χωρίς τριβές και φθορά λειτουργία των αρθρώσεων.  Εμβιομηχανικά μπορεί να αντέξει βάρος 7 φορές μεγαλύτερο από το σωματικό βάρος του ανθρώπου.

Τι συμβαίνει όταν υποστεί βλάβη ο αρθρικός χόνδρος ;
Παρά τη σταθερότητα και την ισχύ του αρθρικού χόνδρου, η αναγεννητική του ικανότητα είναι πολύ μικρή. Αυτό οφείλεται στο ότι ο αρθρικός χόνδρος δεν έχει αγγειακή αιμάτωση, αλλά τρέφεται από το αρθρικό υγρό. Όταν λοιπόν υποστεί τραυματική βλάβη , η περιοχή καλύπτεται από ινώδη κι όχι υαλοειδή χόνδρο, ο οποίος δεν έχει την ίδια αντοχή και μηχανικές ιδιότητες και δεν αντέχει τα φορτία της καθημερινής ζωής. Οι ασθενείς αυτοί εμφανίζουν οίδημα, πόνο, δυσκαμψία γόνατος μόνιμα ή σε κρίσεις κι όταν η βλάβη του χόνδρου είναι ολικού πάχους δεν επουλώνεται ποτέ και οδηγεί σε οστεοαρθρίτιδα και χρόνιο πόνο. Οι βλάβες αυτές στη νεαρή ενήλικο ζωή μπορεί να επηρεάσουν δραματικά την ικανότητα για άθληση αλλά και για επαγγελματικές ή κοινωνικές δραστηριότητες.

Τι είναι το Maci και πως δουλεύει;
Είναι μια μέθοδος εμφύτευσης αυτόλογων (του ίδιου του ασθενή) χονδροκυττάρων σε χόνδρινα ελλέιμματα, με σκοπό την αναγέννηση υαλοειδούς χόνδρου. Προσφέρει έναν αποτελεσματικό τρόπο θεραπείας μέσω απομόνωσης και καλλιέργειας χόνδρινων κυττάρων του ίδιου του ασθενούς και επανεμφύτευσής τους στη βλάβη  με τη βοήθεια ειδικής μεμβράνης. Εφαρμόζεται σε ηλικίες κάτω των 55 ετών οπότε και υπάρχει ακόμη μεγάλη αναγεννητική ικανότητα και άρα υψηλότερες πιθανότητες επιτυχίας της μεθόδου. Δεν έχει ένδειξη σε εγκατεστημένες οστεοαρθριτικές βλάβες όπου οι υπάρχουσες αλλοιώσεις του οστού το καθιστούν ανίκανο να ενσωματώσει τα χονδροκύτταρα.

Πώς γίνεται;
Η διαδικασία περιλαμβάνει 2 στάδια.
Πρώτον η λήψη των χονδροκυττάρων, με μια ημερήσια αρθροσκόπηση γόνατος, από περιοχή υγιούς χόνδρου.
Στη συνέχεια τα ληφθέντα χονδροκύτταρα του ασθενούς, απομονώνονται και καλλιεργούνται σε ειδικά εργαστήρια με πολύ προηγμένες βιολογικές μεθόδους.
Ακολουθεί το δεύτερο στάδιο, με εμφύτευση των καλλιεργημένων χονδροκυττάρων του ασθενούς που έχουν τοποθετηθεί πάνω σε ειδική μεμβράνη κολλαγόνου, στο χόνδρινο έλλειμμα μέσω -συνήθως ανοικτής- δεύτερης επέμβασης στην άρθρωση και ειδικής τεχνικής. Ακολουθεί ακινητοποίηση του γόνατος με νάρθηκα και έναρξη τριμήνου προγράμματος φυσικοθεραπείας και αποκατάστασης. Τα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν τη μέθοδο.

Συμπέρασμα;
Η  MACI είναι μια νέα μέθοδος αυτομεταμόσχευσης υαλοειδούς χόνδρου σε δύο στάδια με τη βοήθεια της πιο εξελιγμένης βιοτεχνολογίας. Ενδείκνυται σε χόνδρινες βλάβες της νέας και μέσης ηλικίας κι έχει εξαιρετικά αποτελέσματα που προσομοιάζουν στο φυσιολογικό. Αποτρέπει σε μεγάλο βαθμό την οστεοαρθρίτιδα αλλά απαιτεί ειδική κι έμπειρη στη μέθοδο χειρουργική ομάδα κι αυστηρό πρόγραμμα αποκατάστασης την πρώτη μετεγχειρητική περίοδο. 

Περίπτωση ασθενούς 25 ετών με χόνδρινη βλάβη επιγονατίδα:

Χόνδρινη βλάβη επιγονατίδας καλυμμένη  με Ινώδη Χόνδρο

Προετοιμασία βλάβης επιγονατίδας

Τοποθέτηση μεμβράνης με χονδροκύτταρα

Kατηγορία: Επιστημονικά Άρθρα
taggs: , , , , .
Bookmark the permalink.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.